hogedruk kwikdamp lampen met een ovoïde (peervormige) vorm. De buitenkant is een hardglazen buitenballon. Allen hebben de E27 of E40 lampvoet. De HPL-N lampen geven een wat witte kleur.
Voordelen van de HPL-N lamp zijn een redelijk lichtrendement (tot wel 50 lumen per watt ! ) tegen een goedkopere aanschafprijs, welke de Philips HPL-N lampen voor buitenverlichting een goede lichtbron maken.
Toepassing van de HPL-N lamp. Men ziet ze dan ook in veel openbare verlichtingen zoals en veiligheids verlichting, parkeerterreinen, lantaarnpalen, enz.
Historie van de HPL-N lamp Tot 1950 was het enige fosfor in gebruik voor kwiklampen cadmium zinksulfide, deze produceerde een oranje kleur licht en een verdubbeling van het rode licht. Op grond van het hoge cadmiumgehalte van het poeder zelf, had het een gele basis kleur, deze absorbeerd het blauw licht en deze lampen had een netto groenige lichtkleur, waardoor ze impopulair werden. In 1950 werd een opmerkelijke nieuwe fosfor geperfectioneerd door Westinghouse, hier werd Magnesium Fluoro-germanate geactiveerd door vierwaardigheid mangaan. Het was bijna neutrale wit in de basiskleur en een aanzienlijke hoeveelheid rode licht piek van 658nm toegevoegd. Het werd onmiddellijk beschikbaar voor alle belangrijkste lampmakers, met uitzondering van Philips die had gewerkt aan zijn eigen materialen. In de nieuwe HPL lampen van Philips werd Magnesium Fluoro-arsenaat, die bijna identiek spectrale eigenschappen had toegevoegd, ook hier werdt dit geactiveerd door het vierwaardigheid mangaan. Door dit materiaal te vermijden hoefde Philips geen licentiekosten te betalen aan Westinghouse voor het gebruik van de germanate materialen.
Bezig met zoeken naar